Frugtvin fejret på Frederiksdal

Da Frederiksdal i maj var vært for en storstilet frugtvinsfestival, mødte mere end 750 mennesker op for at opleve herregården og smage på herlighederne. Begivenheden kastede glans over dansk frugtvin og lokale, lollandske fødevarer. Og den demonstrerede samtidig herregårdens potentiale som landdistrikternes dynamo.

Det blev en kirsebærlikør, der løb med prisen for Årets Frugtvin 2014, da Frederiksdal i maj var vært ved Dansk Forum for Frugtvins årlige frugtvinsmesse. Med mere end 750 besøgende lokale borgere og tilrejsende frugtvinsentusiaster blev begivenheden, som løb af stabelen med støtte fra Fremtidens Herregårds initiativ, Byd Indenfor, et regulært tilløbsstykke.

Frugtvinsfestivalen blev en milepæl, der vidner om stærk, lokal opbakning til det, vi gør," ejer Harald Krabbe

Her var smagsprøver på æblevin, stikkelsbærvin, solbærvin, kirsebærvin og hindbærvin. Cider, likører og eddiker. Foredrag om mad og vin, dyrkning af frugttræer og vinproduktion. Åbning af og rundvisning i ’Vineriet’, som er indrettet i herregårdens funktionstømte kostald. Traktorture ud i kirsebærplantagerne. Og kåring af Rosenbækvins fadlagrede kirsebærvin som årets bedste frugtvin ved tidligere fødevareminister og frugtplantageejer, Ritt Bjerregaard.

”Jeg tror meget på festivalidéen. Ved at lægge hus til frugtvinsmessen kan vi vise, hvad danske frugtvinsproducenter formår og samtidig skabe en oplevelse omkring vores egen produktion af kirsebærvin. Festivalen skabte en masse opmærksomhed og gav mulighed for at fortælle historien om, at der bliver produceret en masse dejlig vin i Danmark,” siger ejer Harald Krabbe.



Frugtvinsproduktion har potentiale

Det var lidt en tilfældighed, der gjorde, at Frederiksdal i dag står med en årlig produktion på en kvart million flasker kirsebærvin på herregården.

”Før vi gik i gang med at producere kirsebærvin, havde jeg en kostald, som gav underskud, og som jeg brugte hele mit liv på. Under en frokost med restauratør Jan Friis-Mikkelsen og Morten Brink Iwersen, der er journalist, nævnte jeg, at jeg planlagde at rykke alle kirsebærtræerne op og så hvede i stedet. Der er ingen penge i at producere bær i Danmark,” fortæller Harald Krabbe om den begivenhed, der skulle vise sig at blive et markant, personligt vendepunkt.

Gæsterne protesterede vildt, og snart gik de tre i gang med vinproduktionen. I dag kan herregården bryste sig af at have bragt den gode smag tilbage i kirsebærvinen og kirsebærvinen tilbage til dansk kultur. Frederiksdal Kirsebærvin omsætter nu for 5 mio. kr. hvert år, men mulighederne rækker videre:

”Den franske vinproducent Chateau Margaux råder over 75 hektar og omsætter for en kvart milliard. På Frederiksdal har vi 450 hektar, og hvis jeg begyndte at dyrke kirsebær på bare 10 procent af mit samlede areal, ville jeg kunne omsætte for 30 mio. kr. Det er potentialet,” siger Harald Krabbe og tilføjer:

”Andre, mere standardiserede landbrugsprodukter giver en lavere indtjening og kan lige så vel kopieres i Polen eller Ukraine. Det, vi kan på Lolland, er unikt. Klimaet er perfekt til dyrkning af kirsebær og andre bær. Her er masser af sol, der tilmed bliver reflekteret i havet. Vinteren er mild, og foråret kommer tidligt. Alt i alt giver det en lang vækstsæson, der kvitterer med stor kompleksitet og dybde i kirsebærerne. Det giver mulighed for at skabe unikke produkter.”


Lokal forankring er fundament

I sidste ende er målet med Frederiksdals frugtvinsproduktion at få mere liv på godset, at skabe indtægter til at vedligeholde stedets mange bygninger – og ikke mindst at bidrage til den videre udvikling af lokalområdet, som også i stor stil bidrog til frugtvinsfestivalen. Lokale borgere mødte talstærkt op, og mange bød også ind med frivillige arbejdstimer til den praktiske afvikling af arrangementet.

”Jeg tror på, at jeg ved at være et godt eksempel for andre herregårde kan være med til at styrke Lolland. Forankringen i det lokale er fundamentet, som vi kan bygge ovenpå. Mange lokale beboere er begyndt at bruge vores kirsebærvin som en slags visitkort, og det er rørende, at vi kan samle 750 mennesker til en frugtvinsfestival. Frugtvinsfestivalen blev en milepæl, der vidner om stærk, lokal opbakning til det, vi gør,” uddyber Harald Krabbe, inden han skitserer sin langsigtede vision:

”I 1970 var der 20 vinbønder i Napa Valley, som vistnok mest producerede vin for sjov. I dag omsætter området for mere end 5 mia. kr. – bare i turistindtægter. På Lolland har vi smuk natur, et unikt herregårdslandskab og en overflod af gode, lokale fødevarer. Folk kunne cykle rundt, overnatte og opleve alt det gode, vi har. Tænk, hvis vi kunne gøre de californiske vinbønder kunsten efter”.

Læs mere om Frederiksdal på herregårdens egen hjemmeside

Frugtvinsfestivalen på Frederiksdal fandt sted den 17. maj og blev afholdt i samarbejde med Dansk Forum for Frugtvin. Begivenheden blev støttet af Fremtidens Herregårds initiativ Byd Indenfor.