Svenstrup bliver lokalt netværkshus

Snart står Svenstrup klar som Svenstrup Sport og Fritid - lokalområdets dynamo for oplevelser, sport og friluftsliv. Projektet udspringer af et lokalt behov og har lokal opbakning.

Mellem Borups store marker og åbne sletter ligger Svenstrup. Gennem 10 generationer har herregården dannet ramme om den samme families liv. Rammerne er fortsat de samme, men i dag er ejerne godt i gang med at revitalisere hele det store herregårdanlæg – både bygningsmæssigt, arkitektonisk og indholdsmæssigt. Nye brugergrupper skal til, og et nyt forretningsgrundlag er under udvikling.

 

”Vi vil gerne være et netværkshus for lokale ildsjæle og foreninger. Vi vil være deres foretrukne lokalitet. Og vi vil skabe de bedste rammer for at komme ud i naturen,” forklarer ejer Christian Wedell-Neergaard om visionen for projekt Svenstrup Sport og Fritid.

Idéen har været undervejs i flere år og bygger på initiativer fra lokale ildsjæle: ”Svenstrup er en stor produktionsvirksomhed, og vi producerer både svin, korn og træ. Men for omkring 20 år siden gik vi i gang med at udvikle nye aktiviteter, som skulle byde lokalområdet indenfor og give indblik i alt det, vi laver her på stedet,” forklarer Christian Wedell-Neergaard.

 

En naturskole, drevet af frivillige, satte det hele i gang. Siden er et årligt julemarked og en årlig walkathon kommet til, og i dag indgår aktiviteter for lokale borgere som en integreret del af den samlede forretning.


En merværdi

Som en del af Fremtidens Herregård er Svenstrups 700 kvadratmeter store herskabsstald nu godt i gang med at blive transformeret til friluftscenter for lokalområdets foreninger. Løberuter, crossfit-bane og spor til mountainbikes skal etableres i landskabet, og området bruges også til bueskydning og orienteringsløb.

 

Udover omdannelsen af den fredede herskabsstald indgår også garage, værksted og gartneri med drivhus og orangeri i projektet. Selvom bygningernes funktion skifter, bliver deres oprindelige udtryk bevaret, og når det hele står færdigt til oktober, kan bygningerne huse et væld af forskellige aktiviteter. Vel at mærke uden at give køb på de oprindelige bygningskulturelle kvaliteter og stedets ånd.

 

Eller som Christian Wedell-Neergaard udtrykker det: ”Vi holder fast i det oprindelige, men tilføjer også nye lag, der tilføjer en merværdi til hele oplevelsen af stedet. Samtidig får bygningerne et løft, der svarer til den standard, de havde, dengang de blev opført. Jeg glæder mig meget til at se bygningerne blive brugt i igen, efter at de har stået tomme i flere år.”

 

Åbenhed, åbenhed, åbenhed

På Svenstrup har man allerede god kontakt til den lokale løbeklub, crossfit-klubben og vinlauget. Spejderne, Kræftens Bekæmpelse, Rotary, Borup Idrætsforening og jagtklubben er også aktive brugere af Svenstrups godt 38 kvadratkilometer store areal.

 

”Interessen fra de lokale foreninger er glødende allerede. Idéer til nye aktiviteter og oplevelser kommer både fra de lokale aktører og fra os, og sammen får vi det til at fungere. Der ville slet ikke være crossfit i vores område, hvis ikke det var for ildsjælene,” siger Christian Wedell-Neergaard.

 

Han understreger, at Svenstrup Sport og Fritid skal fungere på kommercielle vilkår. Tanken er, at foreningerne skal betale et mindre beløb for brug af herregårdens faciliteter, og derudover skal Svenstrup huse større messer og konferencer. 

 

”Mit mål er, at Svenstrup Sport og Fritid om fem år er et fuldt fungerende herregårdscenter. Et sted, som tiltrækker mere end 20.000 besøgende om året og har udvidet omsætningen med fire-fem procent. Jeg tror også på, at de nye aktiviteter kan tilføje en brandværdi til landbrugsproduktionen, at vi kan blive en slags Chãteau Svenstrup. Men det er oplevelserne for de lokale, der er kernen og omdrejningspunktet for det hele.”

 

Projektet indvies den 1. oktober 2016.

 

Læs mere om Svenstrup på herregårdens egen hjemmeside