Flygtighed på Pederstrup og Liselund

Med den midlertidige skulpturudstilling FLYGTIGHED satte kunstnervirksomheden Fletvaerket det moderne menneskes tilværelse i perspektiv. Herregårdshaverne på Pederstrup og Liselund dannede den historiske ramme om udstillingen.

De landskabelige haver på Pederstrup og Liselund rummer begge markante spor fra anlæggelsen i årene omkring 1800 - en brydningstid præget af et nyt syn på verden og naturen.

På Pederstrup udlagde samfundsreformatoren C.D.F. Reventlow slyngede stier og skyggefulde opholdsrum i det naturskønne lollandske terræn. Og på Østmøn skabte Antoine Bosc de la Calmette tidens måske mest fuldendte eremitageanlæg i romantisk stil, opkaldt Liselund efter hustruen Anna Catherina Elisabeth Iselin. Begge haver blev anlagt som tilflugtssteder, hvor ro, samvær og en følelse af at være i pagt med naturen flygtigt kunne opstå, inden hverdagen meldte sig igen.

Med afsæt i de to havers særegne kvaliteter og historie synliggjorde skulpturudstillingen FLYGTIGHED herregårdshavernes potentiale som midlertidige rum til fordybelse. Udstillingen fandt sted henover sommeren 2015.

De udstillede værker var skabt af et internationalt hold af landskabskunstnere, der forholdt sig aktivt til havernes naturmiljøer. Tanken var at give publikum en oplevelse af nærvær med naturen gennem kunsten, og på den måde skabe en flygtig anledning til refleksion over livet – både i et moderne og historisk perspektiv.   

Ud over almindelige omvisninger i de to haver blev også arrangeret særlige begivenheder, der formidlede værkerne gennem moderne dans, skuespil, poetry slam og musik.

Udstillingen blev gennemført  i samarbejde mellem Fletvaerket, Museum Lolland-Falster og Nationalmuseet.