Henrik Thorlacius-Ussing om Lindenborgs 'hide-away'

Nordjyske Lindenborg er blevet eksklusivt hide-away. Projektet har nyfortolket slottets oprindelige funktion som jagtslot og sikrer herregårdens kulturværdier for fremtiden.

Ikke så langt fra Aalborg, mellem landsbyerne Fjellerad og Dollerup, ligger en lille afkørsel. Den synes ikke af noget videre, og ved man det ikke i forvejen, opdager man heller ikke, at der her gemmer sig noget særligt. 

Men det gør der. Bag en lille skov og på kanten af en ådal ligger Lindenborg Slot. Midt på en borgø og omgivet af dybe, vandfyldte grave troner den kridhvide og karakterfulde herregård, som i 250 år har tilhørt familien Schimmelmann.

Vi er tilfredse, hvis det løber rundt, og vi samtidig sikrer kulturværdierne," siger Henrik Thorlacius-Ussing

Før stod slottet med de spidse, blytækte tårne uden anvendelse, i dag er det anderledes: Med støtte fra Fremtidens Herregård har Lindenborg gennemført en ambitiøs restaurering og omdannet det tidligere jagtslot til eksklusiv udlejning og hide-away.Bevaring gennem brug

Det har længe været klart, at langsigtet bevaring af stedets kulturhistoriske værdier krævede en ny funktion for Lindenborg Slot, som traditionelt har været brugt til jagt og selskabelighed og kun i perioder været fast beboet. 

Projektet har bygget videre på denne historie og samtidig gjort en dyd ud af beliggenheden med over 15 kilometer til nærmeste, større by. Forretningsmodellen satser således på meget eksklusiv udlejning til gæsten, som ønsker det rolige og det uforstyrrede. Det kan være politikere eller toperhvervsfolk med behov for at mødes uden for offentlighedens søgelys.

”Vores mål er at bevare de meget betydelige kulturværdier i og omkring slottet - både på kort og langt sigt. Det kan vi kun, hvis slottet har en funktion, der kan blive økonomisk bæredygtig med tiden. Med introduktionen af stedet som eksklusivt hide-away til fx forhandlinger og strategimøder har vi fundet en nutidig anvendelse, der meget ligner den, slottet har haft gennem flere generationer,” forklarer Henrik Thorlacius-Ussing, der er direktør for Lindenborg Gods A/S.

Kulturhistorisk korrekt restaurering

Arkitekt Jens Andrew Baumann har ledet restaureringen, som bygger på en omfattende bygningshistorisk redegørelse. Arbejdet er gennemført så kulturhistorisk korrekt som muligt og ved hjælp af materialer og håndværksmæssige metoder, der passer sig for et historisk bygningsværk.

Nu har lokale håndværkere indrettet nordfløjen med 10 gæsteværelser med tilhørende bad. Værelserne var oprindeligt navngivet efter dyr og fugle, der findes i den danske natur, og i samarbejde med Flügger er hvert værelse nu farvesat derefter. Ølandsfliser og Douglasgulve overalt. Og mødelokaler, som bevidst er indrettet med et hjemligt præg, er også kommet til. I nordfløjen er der nu aircondition, gulvvarme og internet, men intet fjernsyn, fordi ”det ikke er meningen, man skal sidde og lure på værelset,” som Henrik Thorlacius-Ussing siger.

I den fredede sydfløj har projektet ført færrest, synlige ændringer med sig, men syv, nye badeværelser er kommet til. Væggene er tapetseret og malet i nye farver, og enkelte nye egetræsgulve er lagt. Stukken er retableret og to badeværelser - heriblandt ét udført udelukkende i marmor og bjergkrystal - er genanvendt. 

Et nyt køkken er indrettet i kælderen, hvor det gamle lå, og med genbrug af de oprindelige, gedigne køkkenlåger. Mikael Christensen, der driver firmaet ’Renommeet’, bliver stedets faste kok. Han har også hjulpet med indretning af køkkenet, med at indkøbe det rette udstyr og med udvikling af porcelænet, der er udformet i samarbejde med Pillivuyt og har herregårdens våbenskjold som logo.

Lang vej til realisering

Projektet blev udvalgt til støtte gennem Fremtidens Herregårds første idékonkurrence i 2008, og vejen til realisering har været lang. Hele genoprettelsen af det landskabelige herregårdsmiljø har taget tid, og projektet har mødt flere andre udfordringer undervejs:

”Der opstår altid nye, uforudsete overraskelser, når man arbejder med en gammel bygning, og dem er vi stødt på en del af undervejs,” fastslår Henrik Thorlacius-Ussing og skitserer nogle af dem: skimmelsvamp, fugtskader og udfordringer med at forene myndighedernes ikke altid forenelige krav. Og så er der kloakeringen af hele borgøen, der har krævet etablering af to pumper og opkobling til den kommunale ledning halvanden kilometer væk.

Skræddersyede arrangementer
Siden indvielsen har Lindenborg lagt hus til en del skræddersyede arrangementer. Dem håber Henrik Thorlacius-Ussing at afholde omkring 40 af hvert år. Så hænger det hele sammen.

”Det er ikke ambitionen at tjene mange penge på projektet. Vi er tilfredse, hvis det løber rundt, og vi samtidig sikrer kulturværdierne i og omkring slottet.”