Christian Castenskiold om kontorer på Hørbygaard

På Hørbygaard ved Holbæk er to gamle kampestenslænger indrettet til moderne kontorer i historiske rammer. Projektet er gennemført som en del af Fremtidens Herregård.

På Hørbygaard ved Holbæk er to nyrestaurerede, gamle bygninger forvandlet til moderne kontorer i de stemningsfulde, historiske omgivelser. Ombygningen er nyeste tiltag på Hørbygaard, som på én gang aktiverer de funktionstømte bygninger og bidrager til lokal erhvervsudvikling.

"Jeg havde længe tænkt over, hvordan vi kunne bruge de tomme kampestenslænger på en ny måde. Vi følte, det kunne være interessant at åbne for erhvervsudlejning, så flere mennesker igen kunne få deres daglige gang her på stedet. Min drøm er at genopfinde det liv, der altid har været en del af Hørbygaard, siger ejer Christian Castenskiold.

Mødet mellem vidensøkonomi og historie

Efter ombygningen på Hørbygaard kan moderne virksomheder i videns- og oplevelsesøkonomien mødes med den eksklusive kultur, der i bredeste forstand er herregårdens. Ved at skabe rammer for kontorer er der atter kommet mennesker på gården og det oprindelige herregårdsliv er genskabt på en ny måde. 

Vores mål er at skabe et nyt, lille herregårdssamfund," siger Christian Castenskiold

Konkret er den tidligere herskabsstald og en garage indrettet som moderne kontorer i de historiske rammer. Ombygningen er udført med traditionelle materialer som puds, kalk og linolie og enkelte nye elementer: I herskabsstaldens originale, rå rum er tilføjet en ny betontrappe. Enkelte steder er nye, større vinduer kommet til og bringer nu dagslyset indenfor i de tidligere driftsbygninger.Fordele ved at flytte på landet

Selvom nogle umiddelbart oplever det som en barriere at flytte kontoret på landet, viser lejernes tilbagemeldinger, at virksomhederne hurtigt oplever mange fordele ved at flytte ud af storbyen: De historiske bygninger, grønne omgivelser, haven, gode parkeringsmuligheder og de usædvanligt gode trafikforhold. 

Hørbygaard har fordel af en beliggenhed i hjertet af Vestsjælland med Holbæk, Roskilde og Kalundborg tæt på. Motorvejen er blot fire kilometer væk, og der er gode muligheder for offentlig transport. Lejerne efterspørger især velfungerende IT-faciliteter og fleksibilitet, og Hørbygaard tilbyder derfor bredbånd, IP-telefoni og muligheden for, at virksomhederne kan skifte lokaler. I herskabsstalden er indrettet 'plug-in' kontorer, som man kan leje sig ind i efter behov.

Tilfredse lejere

I dag er godt halvdelen af kontorerne lejet ud, primært via mund-til-mund metoden. Blandt lejerne finder man virksomheden AL Engineering ApS: "Vi boede tidligere i et IT-center, men følte ikke, der var sjæl i byggeriet," siger direktør John Albertsen, som kender Hørbygaard fra lokalområdet og lagde billet ind på et lejemål, så snart han hørte om projektet.

Han uddyber: "Tidligere var tendensen, at man skulle placere sig centralt i Holbæk, men det har ændret sig. Vi befinder os godt her på Hørbygaard,hvor der er grønt og bygninger med historie. Man kan nyde solen over fjorden, se en traktor køre forbi eller gå en tur i haven og spise et æble. Vi er ovenud tilfredse og har kun fået positive tilbagemeldinger fra medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere."

Et nyt, lille herregårdssamfund
I dag ser Christian Castenskiolds mål om at skabe et nyt, lille herregårdssamfund ud til at lykkes. De fysiske rammer skaber trivsel hos lejerne og giver mulighed for, at de forskellige virksomheder og deres medarbejdere kan mødes på tværs.

Og bygningerne? "Jeg er meget tilfreds," siger Christian Castenskiold og uddyber: "Resultatet er blevet flot og markant og giver en positivt anderledes oplevelse af det at gå på kontoret. Og samtidig er den historiske nerve bevaret. Jeg synes, vi står tilbage med bygninger, der både respekterer det gamle og samtidig viser nye veje."