Haven som mødested

På Schloss Dyck er den historiske have blevet en attraktion i sig selv. Haven er omdrejningspunkt for events, mødested for havearkitekter, planlæggere og forskere, og den er de lokale skoleelevers foretrukne klasseværelse.
Midt i en udstrakt, pittoresk engelsk landskabshave ligger vandslottet Schloss Dyck. Her danner havens blomsterbede og buske klare linjer, mens enge og bløde bakker er den ideelle placering for de mere end 200 år gamle, men velbevarede træer. Vej finder man via diskrete skilte med pile, som via alléer og skyggefulde stier næsten umærkeligt guider én igennem skoven mod slottet.

Efter en gennemgribende restaurering fremstår den romantiske have i dag, næsten som den gjorde, da den i begyndelsen af det 19. århundrede blev anlagt af landskabsarkitekten Thomas Blaikie. I forlængelse af en omfattende restaurering blev i 2000 desuden udarbejdet en vedligeholdelsesplan, som skal sikre den langsigtede bevaring.


Fremtidens have

Selvom den historiske havekunst dominerer på stedet, har Stiftung Schloss Dyck også taget initiativ til at anlægge en have, der peger fremad.

I forbindelse med delstaten Nordrhein-Westfalens årlige Landesgartenschau, anlagde landskabsarkitekten Stefan Lentzen i 2002 en moderne have på en tidligere majsmark tæt på slottet. Den ny have skulle forbinde slottet med det nærliggende kloster - men skulle stadig føles som en mark. I dag går man ad de anlagte stier gennem tre-meter højt, kinesisk græs og ind i 24 små, afsides haver, tegnet af 24 forskellige landskabsarkitekter.

Som det er i dag, vælger de fleste besøgende dog udelukkende at besøge den historiske have nær slottet, og fonden har derfor sat en proces i gang, der skal videreudvikle den nye have til en spektakulær, særskilt attraktion - og give herregårdens mange besøgende endnu en grund til at kigge ind.

Haven som mødested

Schloss Dyck er ikke længere privat hjem, men ejet af det private/offentlige partnerskab Stiftung Schloss Dyck, der har havekunsten som sit fokus. Slottet er hjemsted for det europæiske netværk for historiske haver – EGHN. 

Derudover holder et internationalt orienteret center for havedesign og landskabskultur til på stedet, og også de lokale skoleklasser færdes hjemmevant. Hvert år gennemføres pædagogiske forløb for op mod 120 skoleklasser, der bruger parken omkring Schloss Dyck som grønt klasseværelse. Eleverne kommer for at lære om naturen, for at klatre eller gå på skattejagt. Stedet huser også en planteskole og en række restauranter og butikker, der alle lejer sig ind i nyopførte bygninger ved indgangen. Og ikke mindst samarbejder herregården med en række private havevirksomheder, der har anlagt en række mindre, afsondrede haver nær indgangen.

Når herregården byder indenfor

Udover udlejningsvirksomhed og sponsorer tjener fonden penge på frugtsalg - et forretningsområde, der bygger videre på stedets tradition for æbledyrkning. Den største indtægtspost kommer dog i form af entréindtægter fra de godt 240.000 gæster, som hvert år besøger Schloss Dyck - ikke mindst i forbindelse med den velbesøgte, årlige lysfestival, der promoverer den 170 hektar store park.

Til lysfestivalen iscenesættes en 2,5 kilometer lang strækning med lys og lyd, så man kan vandre igennem mørket og opleve de oplyste træer, buske og hele haven i en næsten andægtig stemning. På selve hovedbygningen udspiller sig en lysiscenesættelse, der - akkompagneret af musik - forvandler huset. Mange forskellige typer af besøgende kommer for at opleve begivenheden - lige fra børnefamilier til ældre ægtepar og de unge. Det årlige veteranbiltræf samt flere jule- og påskemarkeder er også med til at tiltrække besøgende, ligesom en del haveturister løbende lægger vejen forbi. Mange benytter sig af den busservice, som slottet har arrangeret til og fra den lokale station.

Selve slottet fungerer som museum og bruges til filmoptagelser og fotooptagelser, der bidrager til at generere PR for stedet. Og da Prins Willam og Kathrine Middleton blev gift, blev begivenheden dækket "Direkt aus Schloss Dyck" af tv-kanalen WRD og radiostationen 1LIVE.