Kiala

Kiala ligger i det sydlige Finland. Udover landbrugsproduktion af byg og hvede har stedet skabt en succesfuld forretning på turisme. Herregården ejes af Göran J. Ehrnrools familie, der også er medejer af den kendte finske virksomhed Fiskars. Ejeren bor ikke selv på herregården, og hovedbygningen er udlejet til en ansat.

Den finske herregård Kiala har suppleret sin landbrugsdrift med turisme. Hvert år får stedet besøg af 15-­16.000 gæster. Mellem 10­-11.000 turister er krydstogtturister, mens resten kommer med busser fra Helsinki. Derudover er der blevet indrettet festlokaler og køkkener, og Kiala kan i dag lægge hus til tre fester på én gang. Desuden har Kiala god erfaring med at samarbejde med lokale leverandører.

Landbruget spiller også fortsat en rolle for herregården og er i dag bortforpagtet til en professionel agronom, der har fået store frihedsgrader i forhold til forretningsstrategi og planlægning. I dag breder landbruget sig over et bredt spektrum af planteavl og hø til heste, og herregården er en af Finlands største landbrugsejendomme.Skiftende stilarter

Gennem århundrederne har Kiala været ejet af mange forskellige ejere, der hver især har sat deres præg. Herregårdens hovedbygning er opført i træ og var fra slutningen af 1700-­tallet opført i gustaviansk stil. Omkring år 1900 blev bygningen ombygget efter historicismens idealer.  

Godskontoret ligger i et tidligere beboelseshus, som er flyttet fra Helsinki omkring forrige århundredeskift og ligeledes opført i træ. I 1880’erne blev der startet brændevinsbrænderi på herregården og opført fabriksbygninger i røde mursten til formålet. Siden forsøget med brændevinsbrænderi har der i fabriksbygningerne været kartoffellager, slagteri og stalddørssalg – men ingen af delene løb rundt. De rustikke produktionsbygninger blev renoveret i 1995 og danner ramme om festlokaler og køkkener, der kan tåle det voldsomme slid, som de mange arrangementer og fester på stedet fører med sig.

Turisme som forretning

Den finske herregård har skabt en god turismeforretning og udlejer bl.a. sine historiske rum til fester og arrangementer. Kiala har en pæn indtægt fra udlejning til bryllupper og konferencer, og der kan være tre fester samtidigt på Kiala. 

Om sommeren spiller park og udeliv en væsentlig rolle for Kialas turismeaktiviteter. Her besøges Kiala i stor stil af turistbusser fra Helsinki – de fleste er krydstogtturister, og dem kommer der ca. 11.000 af hvert år. En agent i den finske hovedstad sørger for kontakten mellem turistselskaber og herregård. For at kunne servicere turister og festdeltagere samarbejder Kiala med et cateringfirma, der driver en populær restaurant i den nærliggende by. Det faste samarbejde har den fordel, at køkkenpersonalet er vant til køkkenet og kan lade deres ting blive stående. Og så har den lokale restaurants gode ry haft en positiv afsmitning på Kiala – og omvendt.