Kullo Gård

Herregården Kullo ligger 40 km øst for Helsinki og er med sine 700 hektar land og 400 hektar skov én af de 10 største jordbesiddere i Finland. Kullos forretning baserer sig på landbrugsdrift, udlejning og ikke mindst en stor butik, der sælger eksklusivt tøj. Gården er ejet af Thomas Frankenheuser, der er formand for den finske landbrugsorganisation.

Kullo har formået at skabe indtjening ved hjælp af flere funktioner; landbrug, boligudlejning og en populær butik, der tiltrækker kunder inden for en radius af 100 kilometer. Kullo Gård har god erfaring med at gøre udlejningsboliger attraktive ved at opgradere dem. 

"Da vi gik i gang med at restaurere udlejningsboligerne sagde alle, at det var et dødfødt projekt, og at ingen nogensinde ville flytte så langt ud på landet for at bo i nogle gamle bygninger. Men da vi annoncerede efter lejere, fik vi henvendelser fra over 100 interesserede," siger Thomas Frankenheuser, ejer af Kullo.Det vigtige landbrug

Landbruget spiller en stor rolle på Kullo. Peggy og Thomas Frankenheuser har haft mange projekter på tegnebrættet for at udvikle driften yderligere, men mange projekter er aldrig blevet til noget. Det gælder for eksempel udviklingen af et økologisk landsbyfællesskab og dagsudlejninger af de historiske huse på godset, som, ifølge ejerne, blev skrinlagt, fordi der er er mange industrielle interesser i området, og fordi forhandlingerne med myndighederne til tider kan være svær. 

Nu planlægger Thomas Frankenheuser at lægge landbrugsdriften sammen med den nærliggende herregård Kiala Gård. Det skal skabe en mere rentabel drift og gøre herregården stærkere i forhandlingerne med myndighederne.

En butik på landet

Kullo Gård består af bygninger fra mange tidsaldre. Hovedbygningen, hvor familien bor, er den yngste og opført i 1910 efter tegninger af arkitekt Carl Frankenheuser. Bygningen er opført i mursten i behersket nybarok. 

Gårdbutiken ”Butiken på landet” ligger i en anden af gårdens teglstenshuse fra omkring 1900. Den har betondæk – oprindeligt af brandsikkerheds-hensyn – og fremstår robust og multifunktionel bag den nationalromantiske facade. De øvrige huse er stort set alle træbygninger med rødder i 17-­ og 1800-­tallet. 

Den 350 kvadratmeter store butik er indrettet i en gammel svinestald. Ejerne Peggy og Thomas Frankenheuser startede butikken med en investering på ca. 1,8 mio. kr. – som gik til ombygningen af den funktionstømte bygning og indkøb af de to første kollektioner. ’Butiken på landet’ er del af en sammenslutning med 16 forskellige butikker, hvoraf 12 ligger i Sverige og fire i Finland. 

Alle virksomhederne er selvstændige, men arbejder sammen om at håndplukke særlige produkter fra et stort antal leverandører. Efter fire år er butikken blevet udvidet to gange og en tredje udvidelse er på vej. Derudover har ejerne åbnet en ny butik i byen Fiskars, som ligger 150 kilometer væk. Peggy Frankenheuser driver butikken i det daglige og kan fortælle, at kunderne kommer fra en radius på omkring 100 kilometer. I alt lægger omkring 3.500 mennesker hvert år turen forbi butikken i de naturskønne omgivelser.

Herregården udlejer også otte fuldt opdaterede og moderniserede huse, som blev begyndt restaureret i 1980’erne. Selvom parret dengang mødte skepsis overfor projektet, har udlejningsforretningen været en succes. Da det første renoverede hus stod klart, mødte 100 interesserede op. I dag er det heller intet problem at udleje de tidligere tjenesteboliger, siger ejerne, som lægger vægt på, at det er det historiske herregårdsmiljø, der skaber merværdien.