Magisk lysfestival aktiverer herregårdshave

På den tyske herregård Schloss Dyck danner den historiske have hvert år rammen om en magisk lysfestival. Festivalen strækker sig over 10 dage i september og har mere end 30.000 besøgende – og den har tiltrukket nye målgrupper og bragt nyt liv til herregården.

Når haven og landskabet iscenesættes med lys og mørket lægger sig blødt rundt om én, skabes en helt særlig, næsten andægtig stemning. Til den årlige lysfestival Illumina kan man opleve Schloss Dycks pittoreske landskabshave på en helt ny måde, og mennesker i alle aldre strømmer til. 

I aftentimerne, når mørket er faldet på, inviterer Schloss Dyck besøgende til at gå en 2,5 kilometer lang strækning gennem det 170 hektar store havelanlæg. Mere end 150.000 lys oplyser ruten, og landskabet er iscenesat med spektakulære, farverige lys- og lydinstallationer. Strækningens største installation er en lys- og lydiscenesættelse på slottets facade, der på magisk vis forvandler det gamle slot.

”Med lysfestivalen iscenesætter vi haven og skaber magiske fortællinger og virtuelle universer”, fortæller Schloss Dycks administrerende direktør Jens Spanjer. ”Vores mål er at bruge den historiske have på en nytænkende måde og derved give vores besøgende en unik oplevelse.”

Lysfestivalen er et godt eksempel på en event, der appellerer til flere målgrupper," siger Jens Spanjer

Festivalen bliver til i et tæt samarbejde med en lyskunstner og en komponist, der skaber alle lys- og lydværkerne. Herefter bruger teknikere en uge på at installere værkerne i haven, forklarer Jens Spanjer om begivenheden, der er herregårdens mest omkostningsfulde og finansieres ved hjælpe af fondsmidler og entréindtægter.


At turde satse

Selvom lysfestivalen på mange måder er en stor satsning, har Schloss Dyck de seneste 12 år valgt at afholde den som en årlig event. Den store investering smitter nemlig af på herregårdens andre, langt mindre omkostningsfulde aktiviteter og er med til at skabe opmærksomhed omkring dem. Jule- og påskemarkeder, koncerter, havefestivaler, veteranbiltræf og kunstudstillinger er alle eksempler på events, der på forskellig vis har bidraget til at skabe ny opmærksomhed om Schloss Dyck og været med til at tiltrække nye besøgsgrupper. 

”Vi har haft et stort ønske om at få flere unge til at besøge os – og lysfestivalen er et godt eksempel på en event, der appellerer til fleree målgruppe. Den har givet nyt liv til Schloss Dyck,” siger Jens Spanjer og uddyber: ”Illumina er en af vores mest populære events med flere end 30.000 besøgende. Det skyldes først og fremmest, at festivalen tiltrækker en meget bred målgruppe af mennesker. Både børnefamilier, unge og ældre ægtepar besøger festivalen, og mange af de besøgende er gengangere, der kommer fra andre regioner af landet.”

En attraktion i sig selv
Haven på Schloss Dyck er en attraktion i sig selv. Den er hjemsted for det europæiske netværk for historiske haver – EGHN - og internationalt orienteret center for havedesign og landskabskultur, der danner mødested for havearkitekter, planlæggere og forskere – og den besøges hvert år af mere end 240.000 personer.