Skaføgaard: En begivenhed med hjerte

Det blev en god weekend for en alvorlig sag, da Skaføgaard på Djursland i juni åbnede portene og bød lokalsamfundet indenfor. Begivenheden, som blev gennemført sammen med Hjerteforeningen, satte fokus på hjertekar-sygdomme og medfødte hjertefejl hos børn.

Den lokale idrætsklub havde lavet hjertevenlig mad, mens spejderne bagte snobrød og arrangerede lege for børnene. I hovedbygningen stod familien Estrup og fortalte historier fra herregårdens lange liv. Musik i godsets gård, folkedans og tatoo i parken ved det lokale tamburkorps. I kælderen havde Hjerteforeningen entreret med et par læger, der holdt foredrag om kolesterol og demonstrerede livreddende førstehjælp. Og udenfor sørgede to hjertebiler for at måle blodtrykket på en pæn del af de godt 2000 besøgende, som havde lagt vejen forbi den lille by, Mørke, på Djursland.

En god weekend blev koblet med en alvorlig sag, da Skaføgaard inviterede offentligheden indenfor til Hjertedage i samarbejde Hjerteforeningen og med støtte fra Byd Indenfor, et initiativ under Realdanias kampagne Fremtidens Herregård.

Vi ville gerne give noget tilbage til samfundet, og derfor skulle begivenheden have et højere formål," siger Christen Estrup

”For os var det vigtigt at give noget tilbage til samfundet, og derfor skulle begivenheden have et større formål, nemlig skabe opmærksomhed om hjertekar-sygdomme og medfødte hjertefejl hos børn,” forklarer ejer Christen Estrup.

Han fik idéen til Hjertedage sammen med barndomsvennen Niels Peter Schack-Eyber, som har erfaring med at afholde større arrangementer på herregårdene Jomfruens Egede ved Faxe og Broholm ved Nyborg.

For lokalsamfundet blev begivenheden en sjælden lejlighed til at komme indenfor bag voldgraven. Den velbevarede herregård har aldrig før været åben for offentligheden og gemmer blandt andet på et af Nordeuropas fornemste renæssancemøbler: Et 13 kvadratmeter stort egetræsskab, som blev ét af begivenhedens store trækplastre. Herregården er også særlig, fordi den i 1852 blev købt af Danmarks længst siddende statsminister: Jacob Brønnum Scavenius Estrup. Hans efterkommere bor stadig på herregården.

Lokal interesse for Skaføgaard
Hjertedage blev til med hjælp fra mere end 40 frivillige, med støtte fra Byd Indenfor - et initiativ under Realdanias kampagne Fremtidens Herregård - og i tæt samarbejde med den lokale afdeling af Hjerteforeningen. Her var man ikke sen til at takke ja, da den lokale herregård inviterede til at samarbejde om den fælles sag.

”Skaføgaard er et særligt sted for lokalsamfundet, fordi herregården ikke har været åben før, og fordi familien stadig bor på stedet. Derfor var der stor interesse for at komme indenfor. Interessen bidrog til at gøre Hjerteforeningen mere kendt og skabe opmærksomhed om hjertekar-sygdomme,” siger Jens Klitgaard Kaae, der er formand for Syddjurs Lokalkomité, den lokale afdeling af Hjerteforeningen.

Mens herregården bidrog ved at lægge hus og økonomi til, stod Hjerteforeningen for det praktiske samt den overordnede koordinering og kommunikation.

Uden de frivillige kunne det ikke lade sig gøre," fastslår Jens Klitgaard Kaae
Frivillige kræfter hjalp til over flere dage. De gjorde klar, lavede og solgte mad, afviklede aktiviter på dagen og ryddede op efter festlighederne til sidst.

Et privat hjem, en fælles historie
For Hjerteforeningen blev begivenheden anledning til at sætte fokus på en vigtig sag. De besøgende fik et sjældent kig ind bag Skaføgaards mure, adgang til en lang række oplevelser og mulighed for at få blive klogere på blodtryk, kost og kolesterol. Og for ejerne blev Hjertedage anledning til at afprøve, hvordan det er at åbne herregården op og genskabe noget af det liv, der før har været. Men på en ny måde:

”Det var berigende at opleve lokalsamfundets interesse og høre historier fra gæster, hvis bedsteforældre har haft deres gang på stedet. For os var det spændende at være med til at byde indenfor, arbejde sammen med de lokale foreninger og bidrage finansielt til, at det hele kunne lade sig gøre,” siger Christen Estrup og tilføjer, at herregården rummer mange, fredede bygninger, som også fremover kan komme til live gennem arrangementer for offentligheden:

”Skaføgaard er et privat hjem. Men herregården repræsenterer også en fælles arv, en fælles bygningskultur og et stykke fælles danmarkshistorie, som vi gerne vil dele.”

Hjertedage blev gennemført med støtte fra Byd Indenfor, et initiativ under kampagnen Fremtidens Herregård, samt La Cour Fonden.