Herregårdene åbner op

Fra høstfest på Borreby til Åben Skolehave på Lilliendal. Og fra mad og kunst på Søllestedgaard til indvielse af filmstudie på Boltinggaard. Henover resten af året slår en række af de herregårde, som har fået støtte til projekter gennem Fremtidens Herregård, dørene op til arrangementer for offentligheden.

Med initiativet Åbne Herregårde støtter Fremtidens Herregård arrangementer, der med få midler og enkle tiltag aktiverer og skaber opmærksomhed om de projekter, der er gennemført som en del af kampagnen.

Målet er at skabe åbenhed og opmærksomhed om de enkelte projekter og deres potentiale til at skabe lokalt liv og dynamik og samtidig at inspirere til, hvordan man kan anvende de funktionstømte bygninger og kulturmiljøer på nye måder. I alt har 13 herregårde fået støtte til at invitere offentligheden indenfor. Nærmere datoer og programmer om de enkelte programmer følger her på hjemmesiden. 

De åbne herregårde er:

18. og 19. august: På Søllestedgaard byder ejeren indenfor til et kunstnerisk overraskende event med fokus på sublim mad og kunst. Eventet finder sted i samarbejde med kunstfestivalen 'Lys over Lolland', og lokale fødevareproducenter inddrages.

August/september: Verdensmål på Lundsgaard. To målrettede workshops samler eksperter, meningsdannere, offentligheden samt repræsentanter fra kommune, region, universitet og erhverv til at se og høre om Lundsgaards historie og transformation og medvirke til løsningen af de globale udfordringer. Lundsgaard ligger ved Kerteminde.

Medio september: Indian Summer på Klintholm Gods med natur- og madoplevelser og et stort udendørs Farmers Market. Klintholm Gods ligger i Borre på Møn.

September: Borreby genskaber traditionen for en årlig høstfest i en ny teaterdramatisk sammenhæng - en nostalgisk helhedsoplevelse, hvor publikum træder ind i en fornyelse af den traditionelle høstfest med fællesspisning, musik og teater fra en høstklædt scene. Publikum kan selv deltage i dans og syng-med.

September/oktober: Åben Skolehavedag på Lilliendal. Der bliver tale om en sjov dag i haven, hvor der høstes græskar og snittes Halloween-lygter, laves mad over bål mv. I den faglige afdeling vil havearkitekt Greg Kobett vise, hvordan man kan anlægge en lille, men udbytterig blomsterhave, og haveleder Tine Noregren vil fortælle om de løbende aktivteter i skolehaven. Henover sommeren holder herregården derudover et særskilt lejerskoleforløb over fire uger for lokale børn med psykiske diagnoser. Lilliendal ligger i Mern nær Præstø.

September/oktober: Vogneserup fejrer maleren Lundbyes 200-års dag og inviterer indenfor i den nyistandsatte lade til foredrag, performance og guldalderkammermusik. Vognserup ligger ved Holbæk. 

September/oktober: Én MAIN EVENT og en række PREVIEWS og SPEC EVENTS, byder indenfor på Villerup og formidler herregårdens forædling af pil og produktion af grøn energi, den vellykkede renovering og lokalhistorien. Villerup ligger ved Hjørring.

19. oktober: Engestofte kombinerer indvielsen af laden - Lolland-Falsters Fødevareambassade - med startskuddet til et kommende Madens Folkemøde. Dagen skal samle en række regionale fyrtårne på fødevareområdet under overskriften Fremtidens Fødevaredanmark. Der er tale om et offentligt arrangement med paneldiskussioner, madmarked, musik og langbordsmiddag med børnemenu. Engestofte ligger ved Maribo.

20. og 21. oktober: Svenstrup inviterer til et stor sports- og fritidsevent og walk-a-ton i samarbejde med lokale idrætsforeninger og Kræftens Bekæmpelse. Svenstrup ligger i Borup.

Oktober/november: Hverringe åbner til en en-dags restaureringsmesse med oplysning og inspiration om bygningsbevaring, materialer, håndværk og bæredygtighed. 

November: Voergaard indviterer til koncert med Poul Krebs i ridehallen.

22. november: Boltinggaard indvier officielt Boltinggaard Filmstudie, Filmlounge, Lydstudie og Kostumemuseum med et Åbent Hus-arrangement. Boltinggaard ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Ultimo 2018: Åbning og 'Markedsføringsarrangement' af Gunderslevholms nye markedsplads for sjældne byggematerialer samt fremvisning af det istandsatte anlæg og publikumsfaciliteter. Herunder flere forskellige tilbud og foredrag med fokus på arkitektur, historie, istandsættelsesproces mv.