Assumburg

Nær Amsterdam og byen Heemskerk ligger det robuste middelalderslot Assumburg. Borgen med de fire tårne er fra 1546 og er i dag et populært vandrehjem under kæden Stayokay.

Eksemplet fra Assumburg viser, hvordan partnerskaber mellem det offentlige og private på den ene side kan sikre aktivering og bevaring af kulturarven og på den anden side skabe en forretning, der hænger økonomisk sammen. De rustikke omgivelser kan tåle slitagen fra de mange gæster, som besøger stedet hvert år, og Assumburg er dermed eksempel på genbrug, der holder liv i de tilbageværende autentiske rammer. 

I dag drives vandrehjemmet på Assumburg som selvstændig virksomhed under kæden Stayokay, der er del af Hostelling International og omfatter 30 vandrehjem. 

Leje på markedsvilkår
Assumburg ejes af staten, der tager sig af den udvendige vedligeholdelse, mens vandrehjemmet står for den indvendige istandsættelse. Vandrehjemskæden betaler en årlig leje på knapt 1,5 mio. kr. Lejen er baseret på markedsvilkår, og der skal genereres et overskud, for at virksomheden er rentabel. 

I 2005/06 indrettede vandrehjemmet badeværelser og nye 6-sengsværelser til erstatning for de store sovesale. Før ombygningen havde hotellet 22.000 overnattende gæster årligt, og selvom renoveringen reducerede antallet af sengepladser fra 200 til 160, er antallet af overnatninger steget til 28.000 hvert år. Stayokay tilstræber en belægning på 50 procent, og det er også tilfældet på Assumburg.Dyrt at vedligeholde

Assumburgs historie går tilbage til middelalderen. Borgen eksisterede formentlig allerede i 1200-tallet og nævnes første gang 1454. Det meste af den nuværende bygningsmasse stammer fra Gerrit IV van Assendelfts ombygning i 1546. Assumburg blev i 1694 solgt til slægten Deutz, der benyttede slottet som sommerbolig indtil 1867, hvor det blev afhændet til en ny ejer – Hugo Gevers – som rippede slottet for indbo. Derefter henslæbte slottet en tilværelse som lokal skole og hospital.  

I 1911 blev Assumburg solgt til den nederlandske stat, men det stod tomt indtil 1933, hvor der blev åbnet vandrerhjem i slottet. Denne funktion kan synes fremmed, men verdens første vandrehjem blev faktisk indrettet på en borg, nemlig Burg Altena i Tyskland i 1912. En gradvis restaurering i perioden 1950-80 har ført slottet tilbage til fordums glans. 

I Assumburgs tilfælde er det held i uheld, at borgens inventar er fjernet. Kun kaminer, døre og enkelte stuk- og bjælkelofter er forblevet i borgens interiør. Som bygningstype er middelalderborgen robust, og vandrehjemmets sten- og plankegulve og de rustikke detaljer kan holde til de mange gæsters slid. "Slottets fordel er i virkeligheden, at det er blevet rippet for alle værdier. Bygningen kan tåle sliddet fra de mange gæster," siger Assumburgs direktør M. Broos.

Herregårdsstemning tiltrækker gæster

Direktør Broos er ikke i tvivl om, at herregårdsstemningen bidrager til at gøre stedet attraktivt, og han anvender det ikoniske billede af borgen med de mange spir i markedsføring og skiltning.

Gæsterne på Assumburg er primært turister fra hele Europa i højsæsonen og hollændere resten af året. I weekenderne tiltrækker slottet skoleklasser, familier og sportsteams, og der bliver afholdt ca. 30 bryllupper på stedet hvert år. Assumburg opleves dermed som et inkluderende samlingspunkt i lokalmiljøet, der ifølge Broos formentlig giver mere liv i Heemskerk, end der ellers ville have været.

Ulemperne ved de særegne fysiske rammer er øgede udgifter til vedligehold og rengøring og besværlige adgangsforhold, for eksempel via vindeltrapper. Rijksgebouwendienst, som er den hollandske pendant til Kulturstyrelsen, står for den bekostelige udvendige vedligeholdelse af tårne, voldgrav og ydermure. 

De årlige udgifter til indvendig vedligeholdelse beløber sig til ca. 220.000 kr. Den årlige udgift til varme koster vandrehjemmet ca. 440.000 kr. ud over hovedslottet findes der en orangeribygning og en kulisseagtig staldmur, der fuldender symmetrien. Kommunen ejer omgivelserne omkring borgen og har bekostet en rekonstruktion af rekonstruere parken ved slottet.