Eksklusiv musik- og teaterfestival

Over tre sommermåneder afholdes hvert år en prestigefyldt musik- og litteraturfestival i den tyske region Ostwestfalen-Lippe. Festivalens forestillinger tiltrækker op mod 10.000 gæster til en perlerække af historiske bygninger – heriblandt flere herregårde.

Kærlighed, revolutioner, krigstider, utopier og smukke fortællinger om fred. Med en række midlertidige teater- og musikbegivenheder leverer den tyske festival Wege durch das land et unikt samspil mellem stemningsfulde steder, enestående litteratur, usædvanlige musikalske bidrag og kendte kunstnere.

Ejerne oplever, at de får en gevinst ud af at byde indenfor,” siger Brigitte Labs-Ehlert.

Arrangementerne bringer liv til historiske bygninger – heriblandt en lang række herregårde – og giver deltagerne mulighed for at drømme sig tilbage i historien. Hele 37 forestillinger på 34 steder forventes i år at tiltrække op mod 10.000 gæster.

”Vi vælger steder, som har en særlig historie. Det er filosofien,” siger den kunstneriske leder og initiativtager, Brigitte Labs-Ehlert, og uddyber: 

”Vi står i Ostwestfalen-Lippe overfor de samme udfordringer, som I gør i Danmark, med funktionstømt, smuk bygningsarv. Med musik- og litteraturfestivalen kommer der fokus på bygningerne igen, og opmærksomheden gavner også ejerne. Nogle ejere kan efterfølgende udleje deres bygninger til andre arrangementer. For ejerne betyder omtalen meget - den giver et godt renommé.”Jagten på et autentisk miljø

I jagten på det autentiske miljø er renæssanceslotte, herregårde, borge, klostre, kirker, parker og skove nøje udvalgt som ’locations’ for festivalens mange arrangementer. For eksempel: På slottet Hembsen kan man i år opleve poesi og teater. Herregården Holzhausen lægger hus til højtlæsning og koncerter, og omgivelserne iscenesættes af lys og fakler. Og ikke mindst inviterer borgen Sternberg til oplæsning af en romantisk brevudveksling mellem digteren Wilhelm von Humboldt og den lokale præstedatter, Charlotte Diede. 

Ofte er den enkelte herregårds karakter og historie også udgangspunkt for valget af litteratur og musik, forklarer Brigitte Labs-Ehlert. Det kan være, hvis en kendt for forfatter eller kunstner har boet eller besøgt det pågældende sted.

Tæt samarbejde med ejerne

Det var Litteraturbureau Ostwestfalen-Lippen, et tysk anpartsselskab, der udviklede festivalens koncept i forbindelse med EXPO 2000. Idéen om at kombinere bygninger og litteratur blev afvist til udstillingen, men levede videre og blev fundamentet for Wege durchs Land

Samarbejdet mellem ejerne af de historiske bygninger og festivalen er i årenes løb blevet styrket. Over tid er flere ejere blevet meget engagerede i festivalen, og mange benytter anledningen til fx at sælge lokalproduceret mad og drikke under arrangementerne.

”I starten brugte vi meget tid på at tage kontakt til ejerne. I dag er det ofte omvendt, og de samme ejere vil gerne lægge hus til arrangementer år efter år. De oplever, at de får en gevinst ud af at byde indenfor,” understreger Brigitte Labs-Ehlert.

Uundværlig støtte fra private

Festivalen står for alt det praktiske – lige fra udvikling af koncept og indhold til leje af stole og borde – og ejerne skal blot stille bygninger eller have til rådighed. Det er op til dem selv, om de vil engagere sig yderligere, forklarer Brigitte Labs-Ehlert.

Og så er der finanseringen, som sker via medlemmernes kontingent. Typisk er der tale om litteraturinteresserede, som hver bidrager med mindst 100-150 Euro hvert år:” Festivalen støttes også af kommuner, delstat og fonde, men uden støtten fra privatpersoner og firmaer ville den ikke kunne gennemføres,” understreger Brigitte Labs-Ehlert.

Til gengæld for deres bidrag får medlemmerne tilsendt programmet for Wege durch das Land, eksklusiv ret til at købe billetter i forsalg og mulighed for at deltage i særlige sammenkomster med kendte kunstnere.

Eksklusiv festival

Kombination af litteratur, musik og arkitektur er enestående i Tyskland og selvom flere gæster hvert år strømmer til, ønsker festivalledelsen ikke, at den vokser. Af samme årsag begrænser markedsføringen sig til et trykt program, som sendes til de, der køber – eller tidligere har købt – billet til begivenheden samt til interessegrupper inden for litteratur, arkitektur og kunst. Begivenheden er for de få og passionerede. Eller som Birgitte Labs-Ehlert udtrykker det: ”Vi siger stop ved 10.000 deltagere. Festivalen skal bevare sin størrelse, for det er det, der gør den unik og attraktiv.

Den 15. litteratur- og musikfestival Wege durch das Land bliver afholdt i den tyske region Ostwestfalen-Lippe. Begivenheden er i gang netop nu og frem til 10. august.

Læs mere på festivalens egen hjemmeside